Brâncuşi

Dacă nu erau cei de la Google (care au personalizat logo-ul cu lucrări ale lui Brâncuşi), noi românii, n-am fi aflat niciodată că astăzi se împlinesc 135 de ani de la naşterea sculptorului român.

Ediţiile online ale ziarelor din România, cel puţin până la această oră (e 2 dimineaţa), nu amintesc nimic de aniversarea lui Brâncuşi. Probabil dimineaţă ziariştii vor deschide computerele şi vor sesiza schimbarea logo-ului Google. După o cafea vor  scrie un scurt articol despre Brâncuşi şi despre cât bine a făcut el României.  Oricum ei se vor documenta de aici.

Apropo, ştiaţi că vameşii americani, în 1926, i-au confiscat lui Constantin Brâncuşi opera “Pasăre în zbor” (variantă în bronz a “Pasărei de aur”) pe motiv că ar fi o “piesă industrială”? Întâmplarea  a degenerat într-un proces intentat de Brâncuşi Vamei S.U.A, întins pe durata a doi ani (1926-1928). Procesul a avut dedesubturi mult mai complexe şi sunt  prezentate şi analizate de unul dintre cei mai fideli biografi ai artistului, Geist  (Brancusi by S. Geist – New York, 1928) şi de V.G Paleolog în studiul “Procesul lui Brâncuşi cu Vama Americană” (Omagiu lui Brâncuşi, volum editat de revista “Tribuna” în 1976, cu ocazia Centenarului Brâncuşi).

Aceştia consideră că “scandalul Brâncuşi” a fost produsul “unei josnice  uneltiri puse la cale de profesioniştii titraţi  şi academişti, cuibăriţi în oficialitatea protectoare”, care se simţeau “ameninţaţi de valul artei moderne şi de prestigiul dobândit în arta sculpturii de C. Brăncuşi” (V.G. Paleolog op. cit., p.222). Sunt completaţi de Thomas Munro care scria că “în acest proces s-au înfruntat concepţii diferite despre natura artelor” (Artele şi relaţiile lor naturale – 1954).

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: