Alba ca Zăpada şi URR-ul

Aţi auzit de Uniunea pentru Reconstrucţia României şi ce-a păţit ea în alegerile din 2004? Asta, aşa, că tot se vorbeşte despre un nou partid politic “cerut” de un electorat numeros, scârbit de clasa politică actuală şi dornic de a fi reprezentat în parlament de profesionişti integri…

URR-ul a fost pentru anii 2002-2004 un fel de Alba ca Zăpada zilelor noastre. Acest partid avea în componenţă oameni tineri (media de vârstă era cam de 35 ani), exponenţi ai segmentelor economice, sociale şi culturale dinamice din România şi care nu mai făcuseră parte din niciun partid politic. Orientarea politică era de centru-dreapta, avea idei noi şi interesante, un program politic interesant şi s-a bucurat de o oarecare simpatie din parte domnilor Pleşu, Patapievici, Liiceanu, Rebenciuc (a fost chiar membru al URR).

Contextul socio-politic din 2002 nu era diferit faţă de cel de azi. Ţara era guvernată de PSD în frunte cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Opoziţia freca menta căci nu se constituise încă Alianţa D.A, ţara era re-feudalizată de baronii PSD, presa avea botniţă dacă nu împărtăşea poziţia puterii, populaţia o ducea greu iar lumea era nemulţumită şi scârbită, ca de fiecare dată, de clasa politică. Şi atunci eram tot în criză, căci noi tot timpul ne-am aflat în criză.

Deşi URR-ul venise cu un altfel de “contract social”, cu un alt mod de a face politică şi cu oameni noi, n-a reuşit să se impună în rândul electoratului. A obţinut la alegerile parlamentare din 2004 în jur de 75 de mii de voturi. După acest eşec, partidul a dispărut definitiv. O parte din membri ar fi pe la PNŢCD, o parte prin PDL, însă cei mai mulţi s-au retras din politică.

Actualmente pe scena politică există o inversare a rolurilor actorilor. Greoi s-a făcut o reformă anemică. Populaţia este la fel de scârbită de oamenii politici, tot în criză suntem, feudele s-au reîmpărţit, presa a devenit manipulatoare şi nocivă, oamenii sunt la fel de săraci.

Dacă ar fi să facem o comparaţie cu 2002…schimbări profunde, de substanţă, nu sunt. Sărăcie generală şi nemulţumire acută faţă clasa politică, aceeaşi ţară care cu greu îşi găseşte drumul şi aceeaşi ideea romantică că un partid nou ar putea aduce transformarea societăţii sau măcar ar forţa o reformare a partidelor politice.

Sper ca Alba ca Zăpada să nu aibă soarta URR-ului, dar dacă Alba ca Zăpada va fi cam aşa , tare mi-e teamă că istoria se va repeta. De ce? Simplu. În primul rând URR era un partid online, in sensul că neavând acces la media tradiţionale, comunicau online; online îşi recrutau membrii iar site-ul era deosebit de activ pentru vremea aceea. Şi în al doilea rând, n-aveau un lider. Erau profesionişti pe domeniile lor, uniţi de o idee, dar fără lider. Liderul trebuia să apară în timp, din rândurile lor.

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: