Marile realizări ale Micului Ponta

“Raportul preşedintelui Victor Ponta” este un discurs epidictic (laudativ), rostit la împlinirea unui an de mandat în fruntea partidului. Nu-i un lucru atât de dificil să observi elementele specifice acestui tip de discurs: topica specifică (virtuos/vicios), modalitatea discursivă (laudă/blam), apelul la pathos şi exagerarea, ca mijloc specific de argumentare. Deşi ar fi interesantă analiza discursului, mult mai atrăgătoare mi se pare identificarea auditoriului. Astfel spus, cine sunt cei pe care vrea să-i convingă Ponta că este un bun preşedinte de partid. Ţinând cont că în discurs scoate în evidenţă realizările sale, auditoriul se află în interiorul PSD.

Şi atunci, cine sunt cei din interiorul PSD pe care Ponta trebuie să-i convingă?

Înclin să cred că “adrisanţii” din PSD sunt două grupări distincte care, mai  târziu, s-ar putea “răscula” sau ar putea părăsi corabia pesedistă.

Prima grupare este formată din susţinătorii fostului preşedinte Mircea Geoană. Deşi mai toţi liderii de filiale s-au lepădat şi l-au afurisit pe Mircică, în teritoriu au mai rămas mulţi admiratori ai fostului preşedinte, poate chiar organizaţii întregi empatizează încă cu el. Sunt cei pe care Geoană i-a ajutat şi susţinut.  Aceştia  nu sunt de acord cu tratamentul aplicat fostului preşedinte de actualul preşedinte. Acestora Victor Ponta le enumeră realizările: a echilibrat bugetul reuşind să plătească datoriile partidului, lăsate de Mircea Geoană (sediu, sponsori, Internaţionala Socialistă), a readus electoratul PSD pe care-l pierduse Geoană. Şicanarea continuă la adresa fanilor Mircea Geoană: va regândi sistemul de finanţare internă,  pentru a nu se mai ajunge la  situaţii penibile; preşedintele partidului va deveni prim ministru din 2012, iar PSD nu mai accepta să guverneze dacă nu are premier propriu. Clar, îl umileşte pe Geoană şi  le arată admiratorilor  că e mai bun ca Geoană!

A doua grupare este constituită din pesediştii rigorişti-tradiţionalişti. Ei nu sunt de acord cu alianţa făcută cu liberalii. Sunt împrăştiaţi în teritoriu, deţin funcţii publice câştigate în alegeri şi nu vor să împartă munca lor cu liberalii. Consideră că PSD trebuie să meargă singur în alegeri, sunt siguri de victoria electorală şi consideră că alianţa cu liberalii nu aduce voturi în plus. Ponta le transmite acestora că a scos partidul din izolare  şi  argumentează necesitatea alianţei (PSD singur ia maxim 40% în alegeri, pe când USL ar lua 65%, formând astfel guvernul); garantează protecţie tuturor membrilor PSD  ce vor fi hărţuiţi de pdl-işti şi le aminteşte realizarea  descentralizării puterii în partid ,după doar un an de mandat.

Ponta face un apel la unitate, cere supunere şi  recunoaşterea autorităţii sale.

În acelaşi timp, ambelor tabere le reaminteşte că îi are de partea sa pe liderii tradiţionali, Iliescu şi Năstase (“vocile liderilor istorici, Ion Iliescu si Adrian Năstase, au redevenit importante in PSD”), le reaminteşte că cei neascultători au fost pedepsiţi (au fost organizate alegeri pentru conducerea organizaţiilor judeţene) şi că pe viitor, dacă nu se potolesc, vor fi penalizaţi (selectarea pe criterii de transparenţă în funcţiile publice după câştigarea alegerilor din 2012, “mapa profesională” şi condiţionarea dreptului de a candida în PSD de participarea cu participarea cu succes la un scrutin).

Dacă crede cineva că în PSD apele sunt limpezi,toată lumea-i veselă şi universul e roz, se înşeală. Ponta se teme pentru scaunul său şi simte din plin presiunea ce apăsă pe umerii săi  din partea diverselor tabere din PSD. Tot frica l-a determinat să ceară şi suspendarea lui Geoană. Dacă până acum avea bătăi de cap doar cu tabăra pro-Geoană, odată cu USL-ul, a mai apărut o tabără. Mai mult, îi este frică de o eventuală plecare a nemulţumiţilor la cealaltă tabără, UNPR. Asta ar fi un adevărat coşmar!

Apropo, aţi observat că din măsurătorile sociologice puse în raport, lipseşte UNPR? 🙂

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: