Despre luptă

Nu mă număr printre cei care consideră că respingerea propunerii Preda-Macovei-Voinescu înseamnă, automat, un eşec al reformei interne în PDL. Ceea ce s-a întâmplat ieri în PDL era previzibil, inclusiv  reformiştii ştiau şi se aşteptau la un asemenea rezultat. Numai dacă priveşti componenţa Consiliul Naţional de Coordonare îţi dai seama că schimbarea, oricare ar fi ea şi oricât de bună, nu va fi acceptată, aşa din prima. Trebuie să renunţăm la tot felul de viziuni ideale despre reforme, schimbări şi politică. Reforma/schimbarea presupune luptă; politica presupune luptă.

Cei trei trebuie să lupte, nu cu liderii partidului, ci cu conştiinţele membrilor simpli, ale şefilor de filiale locale şi cu ale celor ce vor participa la congresul din mai. Pe ei trebuie să-i convingă “cei trei reformişti” de necesitatea schimbării şi de capacitatea soluţiei alternative de a asigura succesul în alegerile din 2012. Aici vor avea mult de lucru Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu. Trebuie să meargă prin ţară, să colinde filialele.

Chiar dacă în Consiliul de Coordonare aproape toţi cei 500 de participanţi au votat varianta propusă de talibanii PDL, înclin să cred că mulţi din cei prezenţi  au fost de partea tripletei reformatoare. Cu toate acestea au tăcut, au votat cum au votat toţi ceilalţi, au fost disciplinaţi.  Pentru a ieşi din această disciplină au nevoie de confirmări din partea celor “trei bloggeri politicieni” . Ei, “cei tăcuţi”, sunt în aşteptare. Aşteaptă să vadă dacă cei trei au capacitatea de a purta o bătălie politică, dacă vor continua disputa şi dacă au aliaţi . Ceea ce s-a întâmplat ieri în CNC are rolul de a-i ajuta pe cei trei, iar răspunsul lui Cristian Preda e pe măsura aşteptărilor “celor tăcuţi”: “Am pierdut o bătălie. Sper să nu pierdem – cu toţii – războiul.”

Nu în ultimul rând, pentru a realiza schimbarea în PDL, cei trei reformatori  au nevoie de ajutorul şi susţinerea unui lider, formal sau informal, din partid. Ei sunt simpli membri, fără funcţii în partid, din această cauză nici nu prea sunt luaţi în serios de membrii PDL. Dacă ar avea alături susţinerea unui lider PDL, ce are autoritate şi legitimitate în partid… lucrurile ar sta altfel. Acum, nu ştiu dacă această susţinere ar putea veni de la Zeus din Olimp sau de la unul din cei “7 magnifici”  care s-au abţinut ieri la votul din CNC.

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: