Movie time 2!

Larry Crowne (2011)

Când se întâlnesc în acelaşi film Tom Hanks, actorul, cu Julia Roberts şi cu Tom Hanks, regizorul, sunt şanse foarte mici ca producţia cinematografică să fie de proastă calitate, indecentă sau anostă şi fără un mesaj interesant.

Larry Crowne este un film amuzant şi interesant. Acţiunea e simplă. Larry (Tom Hanks), angajatul model al unui hipermarket, este concediat pentru că n-avea studii superioare. Proaspăt şomer, cu ipoteca casei neplătită şi cu perspective din ce în ce mai sumbre, decide să se înscrie la facultate, ca să evite pe viitor astfel de probleme. Deşi e un student cam tomnatic, Larry se adaptează destul de bine şi face o pasiune pentru profa de oratorie (Julia Roberts), care la rându-i şi-a pierdut pasiunea pentru profesorat, aşa cum şi-a pierdut-o şi pe cea pentru soţul ei, un blogger ratat. Întâmplări amuzante la cursuri, dialoguri interesante, schimbări multe în viaţa lui Larry, schimbări în viaţa profei, absolvirea cursurilor, relaţie cu profa de oratorie. Happy end!

De ce mi s-a părut interesant filmul? Pentru că văd în el o încercare de a zgudui, măcar puţin, stilul clasic de viaţă american, oarecum specific clasei mijlocii. Larry este simbolul acestui stil de viaţă. A terminat liceul, s-a înrolat în Marină, s-a întors acasă, are un job, are o casă, o maşină americană, o plasmă,  are tot confortul, dar şi ipotecă de plătit. Confort, rutină şi ipotecă…cam asta-i stilul de viaţă american.

La un moment dat confortul lui Larry se năruie, este concediat, în ciuda faptului că era un tip inteligent şi un angajat model. I se spune la concediere: “eşti un angajat model, lucrezi de mulţi ani pe acelaşi post, ai făcut lucruri bune, dar n-ai o facultate. Şi cum n-ai o facultate, nu poţi avansa în cariera. Dacă n-ai o facultate, ai cele mai mici şanse să evoluezi profesional în cadrul organizaţiei noastre, ne pare rău, vremurile s-au schimbat.”

Iar Larry, tip inteligent, înţelege că n-are de ales, trebuie să schimbe ceva, să adauge ceva, să se reinventeze şi apoi s-o ia de la capăt. Întâi schimbă: renunţă la maşină deoarece consuma prea mult şi n-avea bani, îşi ia un scooter dând la schimb plasma tv,  scapă de ipotecă cedând casa băncii şi se mută cu chirie…Apoi, descoperind beneficiile pe care i le oferă facultatea: perspective noi, un alt statut social, un altfel de anturaj, altfel de contacte, alte vise, alte aspiraţii, se reinventează. Cam acesta ar fi şi mesajul pe care-l vrea să-l transmită filmul: urmaţi o facultate, faceţi studii, liceul nu mai este suficient. Mai devreme sau mai târziu studiile vă vor folosi şi vă vor ajuta, fie să obţineţi un job mai bun, fie să nu fiţi concediaţi.

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: