Şi s-au aprins luminile în Bucureşti!

Şi-a zis Dumnezeu Oprescu: “haideţi sa numărăm împreună începând de la cinci, ca să putem s-aprindem luminile,  5,4,3,2,1…” Şi a fost lumină în Bucureşti.

Am vreo opt ani de când locuiesc în Bucureşti şi, sincer, ornamente mai urâte ca cele de anul acesta au fost cele de anul trecut. Urâte şi de prost gust, ţigănie curată. Şi încă un lucru pe care nu l-am prea înţeles, nici anul trecut şi nici anul acesta, de unde pasiunea asta bolnavă pentru albastru? Culorile reprezentative pentru sărbătorile de iarnă sunt: roşu şi verdele, nu albastru! Sărbătorile rezonează bine cu bucuria, viaţa, voie bună,  joc, cântec….adică şi roşu, portocaliu, verde…

Dacă de la Universitate până la Kogălniceanu, de la Romană până la Victoriei şi pe toată Calea Victoriei lucrurile arată urât, dar acceptabil, în sensul că ornamentele/luminile au o oarecare delicateţe, nu-s ţipătoare, sunt finuţe…între Romană şi Unirii bădărănia şi prostul gust sunt la ele acasă.  Nişte tuburi de neon, albe şi albastre, combinate şi îmbârligate până când au produs o formă care seamănă cu un fulg de nea. Şi nu orice fulg de nea, ci un fulg de nea uriaş, cât lăţimea străzii, să se vadă chiar şi din cosmos.  Probabil, le-o fi zis primarul creatorilor: “băieţi, să fie mari, ca să se vadă până la alegerile din toamnă sau…din vară! Şi nu uitaţi, pe lângă lumină să dea şi căldură.”

Mie-mi place Centrul Vechi, îl consider atracţia oraşului, cea mai vie zonă, locul cel mai populat şi cel mai reprezentativ pentru Bucureşti. Chiar neterminat, arată bine. Multe clădiri au fost renovate, au apărut multe cluburi şi pub-uri drăguţe, multe magazine aranjate, mult tineret şi mulţi străini. Un edil deştept şi isteţ ar fi acordat o atenţie deosebită zonei şi i-ar fi dat un aer cu adevărat festiv, măcar acum în pragul sărbătorilor.   Nu e cazul lui Oprescu. Primarul a instalat o  poartă mare, luminoasă la intrarea pe Lipscani şi apoi a trântit câte un ornament pe primele 2 lampadare la intrarea/ieşirea (după caz) pe/de pe fiecare străduţă din Centrul Vechi…şi cam asta-i tot. Oare era aşa greu şi scump să împodobească întreg Centrul Vechi? Cum Dumnezeu, două lampadare împodobite? Ori ornezi totul complet, ori n-o mai faci deloc! Sper că nu aşa proceda şi în operaţii, pe când practica medicina.

Cât despre celebrele holograme sau ce Dumnezeu or fi, am văzut una la Lipscani, una la Cercul Militar şi una la ASE. Ori primarul ne crede proşti, ori chiar el e prost şi l-au fentat ăia de i le-a vândut…astfel de holograme erau prin discoteci în  anii ‘97-2000, deci nimic nou, nimic pentru secolul nostru.

În rest, lume multă, agitaţie, aglomeraţie, trafic criminal…cu greu îţi puteai face loc să treci la Universitate. Aaa, şi-un pub împodobit drăguţ…

Reclame

3 comentarii

 1. De acord cu tine, sunt groaznice beculetele de anul asta.. si de anul trecut 😦
  Poate la anul avem noroc :))

  Apreciază

 2. Mai, Radule, eu care inca am melancolii Rom(antice) cu privire la scumpul meu oras, am citit acum si parca mi-am anulat sentimentalismele tarzii.
  De ce albastru? Pai nu cunosti simbolistica cromatica? Cica albastru ar simboliza spiritualitatea. Poate Oprescu a vrut sa fie spiritual, mai mult in sensul de amuzant, „hazos”. Apoi, sa nu uitam ca albastru poate sugera, dupa unele interpretari, „transparența vidului care va veni”:)))) Poate e un mesaj subliminal. Ca sa nu mai spun ca in combinatie cu rosul, da violet („lumina violeta”)…culoare ce are ca indicatie terapeutica printre altele, insomniile si tulburarile mentale.
  A? Ce zici? O noua (9) perspectiva?
  Despre neoane, nu stiu ce sa zic. Or consuma mai putin? Oricum, iti propun sa fii atent pana in ce luna vor fi tinute „ghirlandele” si podoabele Bucurestiului, ca exista posibilitatea ca la 8 martie sa mai puna o panglica rosie si sa faca martisoare:))))
  Acelasi drag…fata de centrul vechi, o zona nemaipomenita pentru straini, care ar trebui valorificata mai mult.

  Apreciază

 3. @Anonymus: sa inteleg ca Oprescu va pierde alegerile de la anul? 😛
  @Ioana: ia trimite-ne noua niste poze din Franta cu ornamentele de sarbatori de pe acolo…sa vedem si noi cat de spirituali sunt francezii! 😀

  Apreciază

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: