Mălina Olinescu, Durkheim şi tânărul Werther

După ce în urmă cu câteva zile OMS a inclus dragostea în registrul maladiilor, considerând-o tulburare psihică, astăzi vine şi confirmarea: Mălina Olinescu, spun prietenii ei, s-ar fi sinucis din dragoste. Simptomele acestei maladii sunt gândurile obsesive despre altă persoană, schimbările bruşte ale dispoziţiei, mila faţă de sine, insomnia, acte negândite, impulsive, dureri de cap şi chiar reacţii alergice. Probabil de aici vine expresia: nebun din dragoste.

Pe la 1897 sociologul Emile Durkheim scrie o carte, Despre sinucidere, în care abordează ştiinţific fenomenul sinuciderii. După ce defineşte sinuciderea ca fiind “orice caz de moarte care rezulta direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ săvârşit de victima însăşi şi despre care aceasta ştie ce rezultat va produce”, Durkheim trece în revistă factorii/cauzele care duc la sinucidere, pe care-i împarte în două: extra-sociali şi sociali. În categoria factorilor extra-sociali include: stările psihopatice, stările psihologice normale (rasa şi ereditatea), factorii cosmici (clima şi temperatura) şi imitaţia. Dacă OMS consideră dragostea ca fiind o tulburare psihică, atunci pe lângă de cele patru tipuri ale sinucidere ale lui Durkheim ce ţin de stările psihopatice (maniacală, melancolică, obsesivă şi impulsivă), mai avem încă una: erotică sau romantică.

În cazul Mălinei Olinescu lucrurile sunt un pic mai complicate, deoarece pe lângă ipoteza sinuciderii din dragoste a mai apărut un factor extra-social, prins şi el de Durkheim în cartea sa, ereditatea. Astfel, pe de o parte, lucrurile devin interesante pentru sociologi, psihologi şi psihoterapeuţi; pe de altă parte, televiziunile vor profita din plin şi vor transforma totul într-un mare circ de prost gust.

Odihnească-se-n pace!

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: