Românii şi corupţia

Cel mai recent Eurobarometru privind percepţia corupţiei arată că 96% dintre români sunt „total de acord” că în ţara lor corupţia este o problemă majoră, în timp ce 78% dintre ei consideră că în România corupţia este mai răspândită comparativ cu alte state UE…Studiul mai arată că, dintre toate statele UE, cetăţenii din România (61%) sunt cei care consideră în cea mai mare măsură că politicienii nu fac suficient pentru combaterea corupţiei.

Aleluia! Românii au avut nevoie de aproape opt ani ca să-şi dea seama că “problema corupţiei” este cu adevărat esenţială şi, pentru prima dată într-un an electoral, corupţia şi combaterea ei ocupă un loc important pe agenda cetăţeanului.

La alegerile din 2004 pe agenda cetăţeanului “figurau” cu loc de frunte următoarele teme: nivel de trai, inflaţie, şomaj, pensii etc. Corupţia şi lupta împotriva ei nu era percepută de populaţie ca fiind importanta pentru ea şi ocupa, în aceeaşi agendă, un loc codaş. PDL-ul şi Băsescu forţează un pic lucrurile şi reuşesc să impună corupţia ca temă principală în campanie, schimbând agenda publică şi făcând din “tema corupţiei” axa campaniei lor. Timp de patru ani lucrurile s-au mişcat greu, dar s-au mişcat. Apare Morar, apare Kovesi, apar şi primele dosare şi trimiterea în judecată a unor “mari” corupţi, dar, în acelaşi timp, apar şi tărăgănări ale proceselor, pericolul prescrierii faptelor, precum şi lipsa condamnărilor în cazul proceselor mari de corupţie.

La alegerile din 2008 şi 2009, în plină criză economico-financiară globală, agenda populaţiei nu a diferit mult faţă de cea din 2004: nivel de trai, locuri de muncă, pensii, inflaţie. Corupţia e tot la coadă agendei. Nici politicienii nu au facut prea mare caz de ea. Timid apare în campania PDL-ului (continuarea luptei împotriva corupţiei) şi a lui Băsescu, lipită de “tema mogulilor”. După alegeri, graţie legii micii reforme în justiţie şi MCV-ului, se intensifică lupta împotriva corupţiei. Avem arestări din toate taberele politice, din toate eşaloanele şi “ramurile” publice, apar şi câteva condamnări, chiar dacă unele târzii: Marian Iancu , Marius Petcu, Ioan Mureşan, Remeş, Cutean, Năstase, Vântu, şeful de la Permise Argeş. Cu greu, dar lucrurile se mişcă în direcţia bună iar rapoartele CE privind justiţia au un ton uşor pozitiv.

Suntem în 2012, an electoral, şi pentru prima oară pe agenda cetăţeanului, pe unul din primele locuri, apare corupţia ca problemă majoră. Asta înseamnă că cetăţenii au conştientizat problema, au urmărit desfăşurarea lucrurilor de până acum, chiar dacă ele s-au mişcat greoi, şi doresc continuarea şi accentuarea luptei împotriva corupţiei începută în urmă cu opt ani.

PDL, Băsescu şi guvernul actual declară la unison că lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale va continua şi vor susţine în continuare instituţiile care luptă împotriva lor. De partea cealaltă, Ponta, Antonescu şi toţi useliştii au tot declarat că dosarele sunt politice, justiţia e subordonată lui Băsescu iar procurorii, Morar şi Kovesi vor fi arestaţi când vor ajunge ei la putere. Cât despre continuarea luptei anticorupţie, ea nu face parte din discursul USL actual şi nici din programul USL. Nici nu avea cum să facă parte pentru că, după spusele lui Adrian Severin, corupţia nici nu prea există în ţara noastră.

Întrebarea este: în campania electorală din toamnă, va exista vreun partid care va ţine cont de acest punct de pe agenda cetăţeanului şi-l va transpune într-o temă de campanie?

Reclame

5 comentarii

 1. Conteaza pe Noua Republica! Nu am pornit un partid pentru ca n-aveam ce face acasa. Ci pentru ca toate cele vechi sunt in coruptie pana-n gat si nu vor putea in veci iesi din ea.

  Apreciază

  1. Mishu, oricat de bune intentii ar avea NR…sunt reticent! nu ma intreba de ce. 🙂

   Apreciază

 2. Radu, uite ce zic eu: ( si ca sa intelegi la ce realitati ma raportez cand imi dau cu parerea, ca opinie avizata poate ca e prea mult spus: sunt avocat din 1995 si fara apartenenta politica, dar cu mult contact direct cu politicul si cu administratia publica, nu doar cu justitia)

  Dincolo de investigatia sociologica si de statistica, eu cred ca romanii stiu de mult cata coruptie e in patrie. Si asa de bine stiu ca s-au obisnuit si resemnat. Pe de alta parte si politicienii, indiferent de culoare, indiferent de varsta, stiu si mai bine, ca de aia sunt in politica ( in coplesitoarea lor majoritate). Ca sa mai faca un ban de la bugetul central sau local si sa primeasca multa mita, ca altceva nu stiu sa faca ( in profesiile lor, care au, sunt niste ratati). Plus, si daca ar sti ( putini) o functie publica e mult mai profitabila prin cutuma: daca nu cade, pica. Mita adica.

  Bref: nu-ti face mari sperante de schimbare aici. Mai bine emigreaza.
  DNA ( fostul PNA) e ( in general) o gluma proasta ( il mai prind si ei din cand in cand pe acarul Paun), procurorii si magistratii chiar daca nu-s atat de corupti ( stiu ce spun, au retineri), nu au nici mijloace, nici competenta ( ca n-au, sa ma ierte breasla care, la fel ca si a mea e lovita de multa incompetenta si impostura) sa sanctioneze/reduca fenomenul coruptiei din administratie. Iar in adminsitratia publica, din pacate, coruptia e regula, profesionalismul si legalitatea sunt exceptia. Ghici cine castiga?

  Dureaza. Dureaza mult si bine fenomenul. Ca si celelalte tare sociale si nationale. Emigreaza!

  Apreciază

 3. Ioana, sunt convins si constient ca toata lumea stie cata coruptie e in tara, zilnic se lovesc de coruptie, e atotprezenta.Dar, pana acum se formase un fel de „spirala a tacerii” asupra fenomenului, e pentru prima oara cand vad ca un procent asa de mare declara acest lucru, mai mult, il considera o „problema majora”. Pana acum romanul era, cum zici tu, resemnat si vorbea cu jumate de gura despre fenomen. 🙂

  Apreciază

 4. Sa dea Dzeu sa fie cum spui tu.

  Apreciază

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: