Glorioasa perioadă a tutunului

E weekend! Să ne relaxăm cu un text interesant şi amuzant din Friedman. Mă gândesc că fumătorii ar fi interesaţi să afle câteva lucruri despre cea mai frumoasă şi glorioasă perioadă din istoria tutunului. N-ar strica puţină istorie, mai ales acum, în aceste momente tulburi, când ura şi patima au luat locul raţiunii şi au dus la o asiduă prigoană  a fumătorilor şi la legi prohibitive din ce în ce mai tâmpite. 🙂

O altă formă interesantă şi instructivă de plată  era tutunul din Virginia, Maryland şi Carolina de Nord: “Prima lege care a fost aprobată de Adunarea Generală a Virginiei, la 31 iulie 1691 (doisprezece ani după ce căpitanul John Smith a acostat şi s-a stabilit la James-Town, prima colonie permanentă din Lumea Nouă) se referea la tutun. Fixa preţul acestui produs principal la trei şilingi cel mai bun tutun şi celălalt sortiment la 18d. (monedă divizionară a lirei în sec. al XVII-lea) pentru 452 de grame…” Tutunul era deja monedă locală de schimb.

La anumite perioade tutunul era declarat singura monedă locală legală. A rămas moneda de bază a Virginiei şi a coloniilor locale timp de aproape două secole, mult după Războiul de Independenţă. Erau banii cu care coloniştii obişnuiau să cumpere mâncare, haine, să plătească taxe – şi chiar să plătească pentru o soţie: “Domnul preot Weems, un scriitor din Virginia, se confesa că ar face bine inimii unui bărbat să-i vadă pe tinerii curtenitori din Virginia cum se grăbeau la ţărm când se apropia o corabie de la Londra, fiecare aducând cu sine sub braţ un snop din cel mai bun tutun, şi luând cu el apoi o soţie frumoasă şi virtuoasă.” Şi un alt scriitor, care citează acest pasaj, remarcă mai departe: “Trebuie să fi fost atât voinici, cât şi curtenitori, pentru a se grăbi cu un balot de tutun cântărind 4-5 kilograme sub braţ.”

Preţul iniţial pentru tutun în bani englezeşti  era mai mare decât costul său de producţie, aşa că plantatorii  şi-au pus ambiţia şi au plantat din ce în ce mai mult. În acest caz, rezervele de bani au crescut şi la propriu, şi la figurat. Cum se întâmplă mereu când numărul banilor creşte mai repede decât numărul de bunuri şi servicii pe piaţă, era inflaţie. Preţurile celorlalte bunuri, în termeni de tutun, au crescut drastic… de aproape patruzeci de ori.

Cultivatorii de tutun erau foarte nemulţumiţi de inflaţie şi au cerut ajutorul guvernului. A fost adoptată lege după lege pentru a interzice anumitor clase de oameni să cultive tutun, asigurând că o parte din recoltă va fi distrusă şi interzicând plantarea tutunului timp de un an. Totul fără niciun folos. În final, oamenii au luat problema în propriile mâini distrugând plantaţiile de tutun.

Cultivatorul de tutun, care trebuia să plătească taxe sau alte obligaţii  fixate în funcţie de tutun, a folosit tutunul cel mai slab calitativ pentru a-şi acoperi datoriile şi l-a păstrat pe cel de calitate pentru export în schimbul banilor “forte”, adică lire britanice. Ca rezultat, numai tutunul de proastă calitate avea tendinţa să circule sub formă de bani. Pentru a face tutunul să pară de o calitate mai bună decât era, a fost folosită orice metodă posibilă: “În 1698, Maryland a considerat necesar să elaboreze o lege împotriva fraudei de a împacheta gunoiul în butoaie care conţineau deasupra tutun de calitate. Virginia a adoptat o măsură similară în 1705, dar se pare că nu a fost de niciun ajutor.”

Problema calităţii s-a mai ameliorat când “în 1727 banii-tutun au fost legalizaţi. Aceştia erau de forma unor certificate de depozit emise de inspectori. Erau declarate de lege ca fiind curente şi plătibile pentru toate datoriile de tutun în districtul de care aparţineau depozitele unde erau emise.” În ciuda numeroaselor abuzuri ale sistemului, “asemenea ordine de plată au jucat rolul de monedă până la începutul secolului al XIX-lea”. (Milton Friedman, Libertatea de a alege – o declaraţie personală, Ed. Publica, Bucureşti, 2009, pp. 337-339 )

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: