Unde-i trădarea UNPR?

Am văzut pe Facebook o mulţime de “fani portocalii”(nu-i un eufemism!) revoltaţi, oripilaţi şi enervaţi la culme de comportamentul şi decizia UNPR-ului de a susţine Guvernul Ponta. Mai mult, spre surprinderea mea, am întâlnit, tot la aceştia, aceleaşi epitete jignitoare şi nedemne folosite de Ponta, Antonescu &Co la adresa UNPR-ului, pe când Puterea de azi freca menta Opoziţiei acum vreo cinci zile: trădători, traseişti, partid ilegitim, târfe politice, oameni cu două feţe s.a.m.d. Dacă nu te numeşti Cristian Preda – singurul membru PDL care n-a fost de acord cu prezenta UNPR în coaliţia de guvernământ şi a criticat-o permanent – nu-i fair să-i critici pe uneperişti, ba chiar e de prost gust şi trădează slăbiciuni şi pasiuni  tipic useliste. Înainte de a lipi etichete, ar trebui să nu omitem  câteva mici detalii :

1. UNPR n-a trădat pe nimeni. S-a comportat corect în timp ce a guvernat alături de PDL, a votat legile PDL-ului, n-a şantajat şi nu a ridicat pretenţii exagerate, a susţinut guvernele şi n-a votat ultima moţiune. S-a comportat ca un adevărat partener politic. Dacă stăm şi judecăm la rece, cei din UNPR au fost  mult mai corecţi decât unii pedelişti, şi mă gândesc la trădătorii din ultima lună şi la cei care vor mai trăda…curând.

2. Dacă UNPR nu şi-ar fi anunţat susţinerea pentru Guvernul Ponta (sau dacă n-ar susţine acest Guvern) se expunea unui mare risc, riscul plecărilor parlamentarilor proprii la USL, şi chiar a dispariţiei UNPR de pe scena politică. Lipsiţi de resurse şi funcţii în Opoziţie, cei mai mulţi parlamentari uneperişti n-ar fi rezistat ispitelor useliste şi s-ar fi întors de unde au plecat. Doar nu vă închipuiţi că parlamentarii unui partid de stânga stăteau într-o alianţa cu un partid de dreapta din dragoste pentru ţară? Sau că-i unea ideologia şi doctrina? Mai mult, din punct de vedere electoral, Opoziţia nu i-ar fi ajutat prea mult. Fiind un partid mic şi fără să posede televiziuni, ca să aibă ceva şanse la alegeri trebuie să aibă permanent vizibilitate, iar la masa Puterii ai vizibilitate tot timpul.

3. UNPR are un electorat propriu, cu aşteptări de stânga, iar acest electorat trebuie mulţumit cumva. Să fim sinceri, pe timpul coaliţiei cu PDL şi UDMR mai toate legile şi măsurile au fost ale PDL-ului, deci de dreapta. UNPR e un partid de stânga. Dincolo de fondurile pentru primăriile UNPR şi de ministerele primite, nicio idee din programul politic al UNPR-ului nu a fost transpusă în vreo lege, în vreo măsură pentru electoratul său.  Iar acest lucru s-ar putea să-i coste intrarea în Parlament, la toamnă.  Acum UNPR susţine şi are un protocol cu un  guvern de stânga care le-a promis trecerea anumitor legi propuse şi susţinute de UNPR, pentru electoratul stângii. Şi-astfel are şansa să-şi mulţumească electoratul. Însă, chiar şi-aşa, intrarea lor în viitorul Parlament, cred eu, stă sub semnul incertitudinii.

4.  Faptul că UNPR susţine un alt guvern ca urmare a schimbării majorităţii în Parlament, nu-i face nici trădători, nici traseişti, nici partid ilegitim. E în firea politicii să faci alianţe şi coaliţii, să susţii, să negociezi… Problema nu va fi a lor, problema va fi a celor care până mai ieri îi acuzau, îi jigneau şi îi criticau, adică a lui Ponta, Antonescu şi a USL-ului. Ei sunt cei ce vor da explicaţii opiniei publice şi propriului electorat cum de până ieri uneperiştii erau trădători, traseişti, pleava vieţii politice, iar azi sunt buni, frecventabili şi aliaţi de nădejde. Cum vor explica şi cât de dificil le va fi celor de la USL să “recompenseze” susţinerea Guvernului de către UNPR, asta nu-i problema PDL-ului şi nici a susţinătorilor săi.

UNPR n-a trădat, ci a ajutat PDL şi s-au ajutat reciproc iar acum, jucând de partea celorlalţi, face un mare bine tot PDL-ului.

Reclame

3 comentarii

 1. zice cineva pe Google+ să semnalizezi şi acolo blogul. un widget, ceva, o atenţie, o măslină. 🙂 ))))
  în rest, bună analiză. 😀

  Apreciază

 2. Salve,
  1. Atitudinea acestui partid construit pe principii militare (ordine, loialitate, onoare,…) este deplorabila;
  2. Gabrile Oprea nu dezminte de fapt comportamentul pe care il avea cand era prefect de Ilfov;
  3. Vorba aia „singele nu se face apa”; din PSD in UNPR si iar in PSD; asta chiar este natural si normal;
  4. Credibilitate zero barat; asta sunt acesti politruci cameleoni.

  Apreciază

 3. BOSOI ION · · Răspunde

  Nu e nimic de comentat cu astfel de oamerni fara coloana vertebrala sa se lase de politica inclusiv Iordanescu care a fost tradator si in fotbal

  Apreciază

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: