Lecturi de weekend II

Undeva departe, în străfundurile necartografiate ale capătului demodat al braţului spiralat vestic al galaxiei, se află un mic Soare galben neînsemnat.

Orbitând în jurul lui, la o distanţă de circa nouăzeci şi două de milioane de mile, se află o planetă verzui-albastră îngrozitor de nesemnificativă, ale cărei forme de viaţă descinzând din maimuţe sunt atât de primitive, încât continuă să creadă că un ceas digital e o idee  trăsnet.

Această planetă are – sau mai degrabă a avut – o problemă, anume: cei mai mulţi oameni care trăiau pe ea erau nefericiţi în cea mai mare parte a timpului. Au fost propuse multe soluţii pentru această problemă, dar cele mai multe erau legate de circulaţia unor mici bucăţele verzi de hârtie, ceea ce este foarte ciudat, întrucât nu aceste mici bucăţi verzi de hârtie erau nefericite.

Aşa că problema a rămas în picioare: o sumedenie de oameni erau răi şi mulţi dintre ei se simţeau mizerabil, chiar şi cei care posedau ceasuri digitale.

Mulţi aderau din ce în ce mai tare la ideea că făcuseră o mare greşeală coborând din copaci. Iar unii susţineau că până şi copacii reprezentaseră o idee proastă, şi că nimeni n-ar fi trebuit să părăsească oceanele.

Atunci, într-o zi de joi, la aproape două mii de ani după ce un om a fost răstignit pe un lemn pentru că a spus ce minunat ar fi ca oamenii să fie drăguţi cu ceilalţi, o fată care şedea într-o cafenea din Rickmansworth şi-a dat brusc seama ce anume nu a mers bine în tot acest timp şi a înţeles cum se putea ca lumea să devină un loc mai bun şi mai fericit. De această dată avea să fie bine, avea să meargă şi nimeni nu avea să mai fie răstignit pe ceva.

Ce trist însă că, înainte ca fata să pună mâna pe un telefon şi să spună cuiva, a avut loc o catastrofă cumplită şi ideea s-a pierdut pentru totdeauna.

Douglas Adams, Ghidul autostopistului galactic, traducere Eugen Dumitrescu, Ed. Nemira, Bucureşti, 2005, pp. 17-18.

Reclame

4 comentarii

 1. asta-i tare. am citit-o, am vazut si filmul. simpatic si filmul.

  Apreciază

  1. Da, relaxanta si amuzanta foc cartea…filmul e englezesc, dar se putea mai bine. 🙂

   Apreciază

   1. eh. umor englezesc 😀
    mai sec, dar bine-venit.

    Apreciază

   2. da, iar limba si accentul lor fac toti banii. 😀

    Apreciază

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: