Despre impozitul progresiv şi suprataxarea bogaţilor la Mises

99782947964563885_yM3nU2u0_f“Demagogul spune alegătorilor: Statul trebuie să cheltuiască mai mult, însă finanţarea acestor cheltuieli nu vă vizează, deoarece cade în sarcina bogaţilor.  Politicianul onest ar trebui să spună: Din nefericire, statul ar avea nevoie de mai mulţi bani pentru a-şi acoperi cheltuielile. În orice caz, voi ar trebui să plătiţi o parte mai importantă deoarece voi primiţi şi consumaţi cea mai mare proporţie a venitului total al ţării. Trebuie să alegeţi între două metode: fie vă reduceţi consumul imediat, fie consumaţi capitalul bogaţilor şi suportaţi mai târziu o scădere a salariilor.

Demagogul de cea mai joasă speţă merge chiar mai departe şi spune: Trebuie să ne înarmăm şi să intrăm în război. Nu numai că o asemenea decizie nu va determina o scădere a standardului de viaţă, dar îl va creşte în mod sigur. Ar trebui să punem în practică un plan pentru construcţia de locuinţe şi de creştere a salariilor. Ar trebui să-i răspundem că, datorită cantităţii limitate de factori de producţie, nu putem fabrica simultan arme şi locuinţe. Din acest punct de vedere, Goring era mai onest. El spunea poporului arme sau unt, nu arme şi mai mult unt. Acest tip de onestitate este singurul pe care şi-l poate atribui Goring în faţa tribunalului istoriei.

Un sistem fiscal care ar servi cu adevărat intereselor salariaţilor ar impozita doar partea consumată a venitului, nu pe cea economisită şi investită. Impozitele ridicate pe cheltuielile bogaţilor nu dăunează intereselor maselor; totuşi, orice măsură care împiedică formarea capitalului sau care iroseşte capitalul acumulat le aduce deservicii celor din urmă.”

Ludwig von Mises, Intervenţionismul-o analiză economică, trad. Gabriel Mursa, Ed. Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi, 2011, pp. 82-83.

Reclame

Comentezi? Comentează!!!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: